EMDR

EMDR - PSYt

Wat is EMDR precies?

EMDR is een therapie die gericht is op het verwerken van trauma’s. Dit kunnen heftige trauma’s zijn als misbruik of een verkeersongeluk. De therapie zorgt er dan voor dat je minder herbelevingen en/of vermijdingsreacties krijgt, en beter om kunt gaan met wat er gebeurd is.

De therapie blijkt echter ook te werken bij problemen die je misschien minder snel een ‘trauma’ zou noemen, bijvoorbeeld als je gepest bent of vervelende dingen hebt meegemaakt in je jeugd. In dat geval ben je jezelf misschien wat minder bewust van de invloed die het nu nog op je heeft, omdat je bijvoorbeeld geen last van herbelevingen hebt.

Maar toch kan die invloed er zeker wel zijn! Als je vroeger op school bijvoorbeeld altijd gehoord hebt dat je stom en niet de moeite waard bent, kan dat er voor zorgen dat je ook nu nog steeds heel onzeker bent, en denkt dat niemand je de moeite waard vindt. Door te verwerken wat er in die tijd is gebeurd, kun je ontdekken dat het beeld dat je van jezelf hebt niet klopt, en zul je je beter gaan voelen!

Hoe werkt dat dan precies?


Tijdens een EMDR-behandeling is het de bedoeling dat je terugdenkt aan de vervelende gebeurtenis die jou is overkomen. Als het trauma uit meerdere gebeurtenissen bestaat, wordt je gevraagd er één herinnering uit te pikken. De therapeut vraagt je om de herinnering hardop te beschrijven, inclusief details als het geluid, de sfeer of de geur die daarbij hoorde. Zo zie je het beeld voor je als een soort ‘filmpje’. 

Terwijl je aan dit beeld blijft denken, beweeg je met je ogen heen en weer. Bijvoorbeeld door de vinger van de therapeut te volgen, of door geluidstikjes te volgen, die je afwisselend links en rechts hoort. Er is namelijk ontdekt dat traumatische herinneringen in je hoofd minder ‘sterk’ kunnen worden als je je ogen heen en weer beweegt terwijl je eraan denkt. Daarom heet het ook ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Ze weten niet precies hoe dit komt, maar het effect ervan is wél bewezen.

Na de oogbewegingen wordt aan je gevraagd wat er in je opkomt; wat je denkt en/of voelt. Vervolgens concentreer je je op datgene wat er in je opkwam, en volgt een nieuwe serie oogbewegingen. Zo gaat het een aantal keren door, waarbij de herinneringen steeds wat minder krachtig en pijnlijk worden. Aan het eind van de sessie moet je weer terugdenken aan het traumatische beeld waar je mee begonnen bent, en beoordelen hoe moeilijk dat nog is ten opzichte van het begin van de sessie.

Meestal zijn er meerdere sessies nodig om tot het gewenste resultaat te komen, waarbij de heftigheid van het beeld in je hoofd langzaam zal afnemen.

Hoe werkt EMDR? Animatie met uitleg over de behandeling?

Wat zou het fijn zijn als

  • er meer rust in je hoofd is
  • je minder nadenkt en piekert
  • je relaxter in het leven staat
  • je makkelijker positief denkt
  • je je van binnen echt gelukkiger voelt
  • meer tevredenheid ervaart over jezelf en je leven

Heb je last van nare herinneringen of flashbacks aan een gebeurtenis?
Heb je schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld?

Dan is EMDR misschien iets voor jou.

EMDR-therapie en stress

Met inmiddels een twintigtal gecontroleerde onderzoeken naar de effectiviteit is EMDR op dit moment de meest geëvalueerde behandeling op het gebied van psychische trauma’s. Het doel van EMDR om negatieve gedachten, angst, spanning en flashbacks te verminderen
of genezen, staat hiermee onomstotelijk vast.

Maar ook het verminderen van stress en/of de impact van stressvolle gebeurtenissen kan door EMDR-therapie bereikt worden. Daarom is EMDR een van de meest effectieve therapievormen om PTSS symptomen (posttraumatische stressstoornis) te verminderen.

EMDR-therapie bij kinderen

https://www.youtube.com/watch?v=I4HM1fCQeqY

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen en jongeren kunnen klachten en problemen hebben die terug te herleiden zijn naar ingrijpende en traumatische gebeurtenissen. In het geval dat er een duidelijk verband kan worden gelegd tussen de klachten van een kind en één of meerdere ingrijpende, beschadigende ervaringen, kan EMDR zeker van pas komen. EMDR kan al voor kinderen van jonge leeftijd volkomen veilig worden ingezet.

EDMR en afvallen:

Maar ga ik daar dan beter van eten?
Nee, niet direct. EMDR is niet gericht op het eten zelf, maar op de problemen die daarachter zitten. Als je het probleem dat jouw eetstoornis veroorzaakt oplost of minder zwaar maakt, kan dat zorgen dat het ook beter gaat met je eetprobleem.

Afvallen na je 50ste. Verlangen naar slanker. - De 50plus Meisjes

Chat openen
1
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? – Je vindt mijn antwoord zo spoedig via whatsapp of via email (als je me je emailadres geeft?)